poniedziałek, 23 maja 2016

Skąpane w Słońcu chmiele: Chinook, Cascade, Amarillo, Citra.

PINTA Hoplaaga 15,5° - India Pale Lager.
Zamawiałeś kiedyś lagera w piwiarni w Bambergu? Mówisz "Lager bitte". Kelnerka notuje i głośno potwierdza "Ein Laaga". Piwo jest świetne, ale gdyby... Gdyby ten solidnie uwarzony i pieczołowicie wyleżakowany "laaga" obficie nachmielić aromatycznym amerykańskim chmielem? Bamberskie słody, długie, 60-dniowe leżakowanie i chmielenie w 6 dawkach, w tym 3 razy na zimno. 
Składniki: słody jęczmienne Weyermann®: pilzneński premium, Carapils®; chmiele (USA): Tomahawk, Warrior®, Citra®, Simcoe®, Mosaic™, drożdże Saflager W 34/70.

29 kwietnia 2016. Płock.

1 komentarz:

  1. Niewiarygodne, że piwo może być tak nastrojowe. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń